Echtscheiding

Als u in scheiding ligt zijn teleurstelling, frustratie, woede en verdriet emoties die u in deze moeilijke periode zult herkennen. Naast de verwerking van uw besluit om te gaan scheiden, zult u in deze periode ook afspraken moeten maken over de toekomst. U zult veel belangrijke beslissingen gaan nemen.

Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Daarvoor heeft u een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar nodig. Wat de juiste hulp is voor uw scheiding is afhankelijk van de manier waarop u getrouwd bent en hoe u wilt scheiden. Een bemiddelaar is gericht op harmonie. Hij probeert de scheiding samen met u en uw partner goed en zonder frustraties te laten verlopen. Als u allebei een advocaat in de arm neemt, komt u tegenover elkaar te staan. De procedure duurt dan vaak langer en verloopt soms met een hoop getouwtrek.

Als ouders heeft u een zorgplicht voor uw kinderen. Het maakt daarvoor niet uit of u getrouwd bent of gescheiden, samenwoont of uit elkaar bent: uw zorgplicht blijft. Maar de kinderen kunnen niet op twee plekken tegelijk wonen, dus daar moet u afspraken over maken. Dit wordt ook wel de omgangsregeling genoemd. Als u wilt scheiden, moet u een ouderschapsplan maken. De afspraken die u maakt over de zorg- en opvoedingstaken komen hierin te staan. Het ouderschapsplan maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding.

Een Mediator van het FMC kan in een veilige en vertrouwelijke omgeving objectief afspraken maken om alles goed te kunnen regelen.