Boek

Titel Scheiden – Met je ex toch samen goede ouders
Uitgeverij Spectrum
Auteur Carlijne Vos, Jean-Pierre van de Ven, Susanne Donders
ISBN 978 90 2749 544 0
Aantal pagina's 220
Prijs 14,95 euro

Een scheiding met kinderen is een emotioneel mijnenveld. Je moet verstandige beslissingen nemen over de kinderen, de woning en andere praktische zaken in een periode waarin je overspoeld wordt door gevoelens van boosheid, verdriet, teleurstelling, afwijzing en schuldgevoel. Je moet zaken doen met die ex, die je zelf misschien het liefst voorgoed de rug wilt toekeren. Het lijkt een onmogelijke opgave.

Over de auteur
Carlijne Vos (1968), sociologe en journaliste bij de Volkskrant, stond vier jaar geleden als gescheiden moeder van twee kinderen voor de vraag: hoe doen andere mensen dit in hemelsnaam? Samen met Jean-Pierre van de Ven (1968) en Susanne Donders (1958), beiden relatietherapeut, beschrijft ze de vele valkuilen in het scheidingsproces en de hevige emoties waaraan gescheiden ouders én hun kinderen ten prooi vallen. Ook heeft zij gebruik gemaakt van de ervaringen van gezinscoach Marjoleyn Vreugdenhil.

Zomaar een passage
"
Idealiter houden gescheiden ouders zich ongeveer aan dezelfde opvoedingsmethoden en huisregels als in de oude gezissituatie. Een duidelijk verbond tussen de ouders biedt het kind geen mogelijkheid om tussenbeide te komen en het gezag van zijn ouders te ondermijnen. Helaas zal bij de meeste gescheiden ouders een dergelijk verbond nu juist ontbreken. Het ontbrak waarschijnlijk ook al in hun relatie. Ook zullen niet veel ouders zin hebben om na de scheiding de handen in een te slaan, al is het in het belang van het kind.Gemeenschappelijkheid betekent immers ook confrontatie met die eigenschappen van je ex waarvan je nu juist zo genoeg had. Als hij slordig was of onvoorsprelbaar, dan zal dat na de scheiding niet veranderen. Had zij altijd al kritiek op de manier waarop jij als vader zorgde, dan zal ze nog steeds over je schouder willen meekijken en zich overal mee bemoeien. Je zult deze ergernissen dus moeten inslikken en verdragen dat jouw ex de opvoeding op zijn/haar manier ter hand neemt."

In dit boekje vindt u veel tips, overdenkingen, advies en informatie hoe u een scheiding zo zorgvuldig mogelijk kunt afwikkelen. Natuurlijk blijft het moeilijk, maar voor het welzijn van uw kind is het wel verstandig het in ieder geval te proberen! Het boekje "Scheiden" kan u hiermee een klein beetje helpen.